12.09.2018

Keşkül tarifi

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmekte olup en hafif sütlü tatlılardan bir tanesidir. Keşkül nedir, keşkül nasıl yapılır sorusunun cevabını merak edenlere keşkül yapımı ve keşkülün nerden geldiğini açıkladık. İşte keşkül yapımı ve keşkül nedir sorusunun cevapları…




Keşkül nedir?
Keşkül derviş çantası anlamına gelmektedir. Osmanlı döneminde dervişlerin bellerine iple bağladıkları kaselere keşkül adı verilmekteydi. Gurur ve kibir adına dilenmeye mecbur bırakılan dervişlere yiyeceklerini koymaları için keşkül adı verdikleri çantalar takılırdı.  Ancak burada dilenmek günümüzdeki gibi değil, felsefi tarikat olarak görülürdü. 
Aynı zamanda dervişlerin taşıdıkları bu kaselere keşkülü fukara’ da denilmekteydi. Fukara keşkelü ileriki zamanlarda kanuni döneminde  imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlı halini almıştır. 
Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerini doyurmak amaçlı yapılan ve zengin besin maddeleri içeren keşkül yapımını artık açıklamaya geçebiliriz. Keşkül yapımını bilmiyorsanız sizler içi araştırdığımız tarifi denemenizi tavsiye ediyoruz. 
Malzemeler 
1 lt süt
1 su b şeker
1 tane yumurta sarisi
1 su b çekilmiş toz badem ben biraz iri bıraktım
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı hindistancevizi
Yarım çay bardağı su
Keşkül yapımı 
1. Adım: Tencereye nişasta ve su hariç bütün malzemeyi koyalım.kaynayana kadar karıştıralım.
2. adım:  Kaynamaya başlayınca nişastayı suyla açın ve ekleyin karıştırarak 3-4 dk daha ocakta tutun.
3.adım: Hemen kaselere paylaştıralım. Oda ısısına gelince de buzdolabına kaldıralım.
4.adım: 3-4 saat beklettikten sonra yiyebilirsiniz. Servis ederken üzerine badem ve file badem ve koyabilirsiniz.

Related Posts

Keşkül tarifi
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.