Alluciye nasıl yapılır



Mardin'in yöresel tatlarından Alluciye tarifi...
Malzemeler:

1 kilo kemikli kuzu eti
500 gram kıyma
1 kase pirinç
2 kilo erik
2 bağ taze soğan
2 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:

Bir kilo kemikli kuzu eti iki tatlı kaşığı tuz serpilen az suda haşlanır. 2 bağ taze soğan ve 2 bağ maydanoz incecik doğranır. Islatılan pirinç süzülüp rondoda çekilir. 500 gram kıyma da çekilir ve pirinçle karıştırılır. Bir tatlı kaşığı karabiber serpilerek harç yoğurulur ve misketbüyüklüğünde köfteler yuvarlanır. Haşlanıp suyunu çeken etleri bir çay bardağı sıvı yağdökülerek kavurulur, ardından sıcak su dökülerek pişirilmeye başlanır. Yuvarlanan misket köfteler başka bir tavada kızartılır. 

Haşlanan etle doğranan maydanoz ve taze soğanlar buluşturulur. Kızartılan köfteler haşlanan kemikli etle pişirilir. Sapları ayıklanan erikler süzgece alınır ve etin piştiği tencerenin üzerine alınarak buharda yumuşatılır. İyice yumuşayan erikler ezilir ve kabukları ayıklanıp çıkartılan püresi et, köfte yeşilliklerle karıştırılıp pişirilir. İçine bir avuç pişmemiş erik koyularak süslenir.

1 yorum: