19.09.2011

Soğanlı Pozantı dolması


Malzeme Listesi :
8 adet orta boy kemer patlıcan (12-14 adet Adana patlıcanı da kullanabilirsiniz)
İç harcı için; 5 adet orta boy kuru soğan, 5 adet orta boy domates, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz, karabiber, 500 gr orta yağlı kıyma, Yarım su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası, 2 çay kaşığı tuz, kimyon,  3 su bardağı sıcak su
Yapılışı :
Dolmalık kemer patlıcanları, kabuklarını soymadan ortadan ikiye bölün. Içlerini oyup bol tuzlu suda bekletin. (Bu dolmaya eflatun renkli, tombul Adana patlıcanı çok yakışır.) Diğer taraftan, dolmanın iç harcını hazırlamak için; kuru soğanları soyup ortadan ikiye bölün. Yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Domatesleri soyup kuşbaşı et formunda küp küp dilimleyin. Zeytinyağını geniş ve derin bir tava ya da tencerede kızdırın.
Yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları tencereye aktarıp karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Üzerine domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirerek 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç ve biber salçasını derin bir kapta yoğurun. Tuz ve kimyonu ekleyin. Pişmiş haldeki soğanlı domatesli karışımın yarısını kıymalı malzemenin üzerine ilave edin. Karışımı tekrar yoğurduktan sonra patlıcanları bu harçla doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Soğanlı domatesli karışımın kalanını patlıcan dolmalarının üzerine gezdirin. Dolmayı kısık ateşte 40-45 dakika, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
sahrap soysal

Related Posts

Soğanlı Pozantı dolması
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 yorum:

Tulis yorum
avatar
19.09.2011 13:42

BİZİM SOĞANLI LAHANA SARMAMIZ GİBİ BİR NEVİ..
ELLERİNE SAĞLIK DENENMEYE DEĞER BİR TARİF OLMUŞ...

Reply