19.09.2011

Siron böreği yöresel(Artvin)


Malzemeler

1 tatlı kaşığı kuru maya ya da 20 gram yaş maya
1 çay kaşığı silme tozşeker
Maya için yarım çay bardağı ılık su
10 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Hamur için 1,5 su bardağı su

Üzeri için:

Bir çaydanlık kaynamış su
3 - 4 diş sarmısak
Yarım kilo yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı

Böreğin tarifi

Mayanızın üstüne yarım çay bardağı ılık su ve tozşekeri ekleyip karıştırın ve kabarması için karışımı  10 - 15 dakika bekletin.
Mutfak tezgâhında ya da büyükçe bir kabın içinde un ve tuzu harmanlayın ve mayalı sıvı karışımınızı una ekleyin. 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
Eğer tarifte belirtilen su miktarı yeterli gelmezse istenen kıvamı elde etmek için hamura azar azar su ekleyin.Hamurunuzu nemli bir bezle örterek soğuk olmayan bir alanda kabarması için dinlenmeye bırakın (hamurunuz kendi büyüklüğünün 2 katına ulaşmışsa yeterince kabarmış demektir. Ortamın sıcaklığına göre 15-30 dakika yeterli olacaktır).

Hamurunuz kabardıktan sonra tezgahta kısa bir süre yoğurup hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın ve bezeleri yufka halinde açın. Açtığınız yufkaları sac üzerinde her iki yüzünü çevirerek pişirin. Eğer sacınız yoksa aynı işlemi genişçe bir tavada yapın.

Yufkalar sıcakken yufkayı bir tarafından başlayarak sıkıca sarın. Sardığınız yufkaları enine, bir parmak ara ile kesin. Bu küçük parçaları sırayla bir tepsi içine tepsi dolana kadar dizin. Üstüne kaynar su dökün ve demlenmeye bırakmak için üstünü kapatın.

Demleme işlemi ardından üstüne sarmısaklı yoğurt dökün ve eritilmiş tereyağını da yoğurdun üstünde gezdirip servis edin.

Related Posts

Siron böreği yöresel(Artvin)
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 yorum:

Tulis yorum
avatar
15.12.2011 16:33

ilk defa duydum bı yemeği tarif için teşekkürler.

Reply