14.04.2011

Şöbiyet tatlısı evde nasıl yapılır


Şerbetli tatlı dendiğinde akla ilk gelenlerden biri şöbiyet. Hamur açmanın zorluğundan çekinen tatlıseverler, ev yapımı şöbiyet tabaklarına imrenerek bakmakla yetinir.
 Oysa biraz zahmet gerektirse de bu tatlıyı yapmak imkansız değil. Konuklarınıza ev yapımı şöbiyet dilimleri ikram etmek istiyorsanız bu tarifi deneyin.
 Şöbiyet için malzemeler
1 kg buğday unu
3 yumurta
10 gr tuz
50 gr nişasta
1 kg sade yağ
500 gr antepfıstığı içi
500 gr süt
50 gr irmik
750 gr şeker
350 gr su



Şöbiyetin yapılışı

Şöbiyet için hamurun hazırlanışı ve açılışı tıpkı baklava yapımındaki gibidir. Unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın.
Yoğurma süresince karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar devam edin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesin.
Kestiğiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz nişasta serpin ve kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.
 Şerbeti soğutup dökün
10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin.
Süt ve irmiği geniş bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak pişirin. Kara hamurların içlerine birer ceviz büyüklüğünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.
Uçlarını mektup zarfı şeklinde kapattığınız yufkaları tepsiye dizin. Tereyağının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün.
Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti için su ile şekeri karıştırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.
Pişen şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Related Posts

Şöbiyet tatlısı evde nasıl yapılır
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

1 yorum:

Tulis yorum
avatar
14.04.2011 11:52

Ayyy çok severim.Çok iyi oldu bu tarif canım.Ellerinize sağlık.

Reply