Yemek masasında yemek yerken vede masada uymamız gereken genel kurallar vardır işte yemek masasında uyulması gereken genel kurallar;
- Salata yerken bıçak kullanılmamalı.
- Tabak fazla doldurulmamalı.
- Kesilerek yenmesi gereken yiyecekler çok ses çıkartılarak kesilmemeli.
- Çatala bir lokmadan fazla yemek alınmamalı.
- Ağza giren yiyecek maddesi kurala göre ne ile girdi ise onunla çıkarılmalı ancak bir balık kılçığını ağızdan çıkartma işlemi parmakla yapılır.
- Konuklardan birinin bir kez kullandığı servis parçası herkesin kullanacağı gıda maddesine sokulmaz. (Örn: kahve kaşığı ile önce kahvenin tadına bakılıp ondan sonra karıştırdıktan sonra şeker alınmamalı)
- Hardal, ketçap, reçel, terayağ gibi yiyecekler önce tabağın kenarına alınmalı; soslar ise doğrudan yemek üzerine dökülebilir.
- Servis tabağının içindekiler kişinin kendi kullandığı çatalla alınmamalı, tadına bakılacak bile olunsa önce kişinin tabağına konmalı.
- Konuklara porsiyon şeklinde sunulan istiridye, çorba gibi yiyecekler hiçbir zaman reddedilmemeli, ancak yemek istenmediğinde bu yiyeceklerden bir-iki lokma alarak tabakta bırakılmalı.
- Yemekten istenmeyen maddeler (kıl, sinek gibi) çıktığında hiç kimseye belli etmeden üstü yemekle kapatılarak, eğer yemeğe devam edilebiliyorsa kalanı yemeğe devam etmeli veya devam ediyor gibi davranılmalı.
- Alışılmamış ve yemesi zor olan yiyecekleri denemek amacıyla almamalı, ancak almak zorunda kalındığında açıkça nasıl yeneceği sorulmalı, gerekirse bunu yemesini bilen kişi sessizce taklit edilmeli.
- Havyar gibi pahalı yemeklerden tekrar talep edilmemeli
- Servis takımlarından birinin kırılmasına neden olunduğunda, ilk fırsatta aynısından alınmalı ve bir çiçekle birlikte teslim edilmeli. Bu gerçekleştirilemiyorsa bir çiçekle özür dilenmeli.
- Sofrada çok gerekmedikçe okumak, yazmak ve not almaktan kaçınmalı
- Yemek odasına yanan sigara ile girilmemeli.
- Sofrada sigara içiliyorsa yemek tabağı, çay veya kahve fincanı ya da tabakları kül tablası olarak kullanılmamalı.
- Geçici olarak masadan kalkıldığında sandalye biraz içeri itilmeli.
- İçki bardaklarında ruj izin bırakılmamalı.
- İçki istenmediğinde servis yapılırken kadehin üstü elle kapatılarak reddedilmeli ancak kadeh asla geri çevrilmemeli.
- Garsondan bir şey talep edilecekse alçak sesle söylenmeli.
- Yemek sırasında yere düşen çatal-bıçak, peçeteyi almak için yandaki konuklar rahatsız edilmemeli; garsondan yenisi istenmeli.
Yemek masasında uyulması gereken genel kurallar
4/
5
Oleh
Elifce