İyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6'dan fazla yumurta kullanmamanızdır. Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız.
Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
Yumurta cezvede kaynarken iç çeperlere çarpar ve kabuğu çatlar. Beyazlar dışarı çıkar. Bunu önlemek için suya koymadan önce yumurtanın ucunu bir iğneyle delin.
Rafadan Yumurta:Su kaynamaya başlar başlamaz cezveyi ocaktan çekip yumurtayı bir süre kaynar suda bekletin.
Çizik zeytin yağ limonla servis esilirse daha lezzetli olur.
Yumuşak bir omlet hazırlamanın birinci şartı yumurta sarılarını delip, beyazlara fazla ısrar karıştırmaktır. En önemlisi, karışımı fazla çırpmayın.
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın.
Yumurtanın sarısında daha çok kolestrol bulunur. Akındaki kolestrol miktarı ise çok azdır. Bu nedenle yumurtanın sarısı yerine akının yenmesini öneriliyor. Ve "omletinizi bir yumurta sarısı, ama üç yumurtanın akıyla hazırlayın" diyoruz.
Sucuğun kurumaması için kızartırken üstüne biraz acılı ketcap döküp kızartırsanız daha lezzetli olur
Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur. Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir. Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır.
Yumurtayı haşlarken bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
Sabah kahvaltısında katı yumurta yiyeceksiniz. Yumurtanızı cezveden çıkardınız. Kabuğu pek sıcak olduğundan, eliniz yanıyor, soyamıyorsunuz. Öte yandan da aceleniz de var, işinize yetişeceksiniz. Yapacağınız çok basit. Yumurtayı çatlatın, musluğu açın, akan suyun altında soyun. Hem eliniz yanmaz, hem de yumurta daha çabuk soyulur.
Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkes bilir.
Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.
Kahvaltı hazırlamanın kolay ve pratik yollları
4/
5
Oleh
Elifce