2.12.2010

Etleri doğru pişirme doğru saklama yöntemleri


Diyetisyen Gonca Güzel, "Doymuş yağların aşırı miktarda tüketimi, kalp-damar sağlığı için sakıncalıdır ki et, gıdalar arasında doymuş yağ oranı açısından başı çeker. Fazla miktarda et tüketimi kan basıncını da olumsuz etkileyeceği için tansiyonun yükselmesine neden olabilir" dedi.
Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemesi,
buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmesi gerekiyor. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin de Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek, bunları tuzsuz ve yağsız pişirerek tüketmeleri çok önemli.
Diyetisyen Gonca Güzel, etlerin pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları söyledi: "Etlerin pişirilmesinde dikkat edilecek bazı önemli noktalar var. Etlerin haşlama, ızgara veya fırında sebzelerle beraber, az yağlı ya da yağ eklenmeden pişirilmesi sağlıklı olacaktır.
Etlerde dikkat edilecek bir diğer husus pişerken yanmaması ve ateşten uzak tutularak pişirilmesidir. Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açar. Pişirme yöntemi ile ilgili diğer nokta da etlerin orta derecedeki ısıyla pişirilmesidir. Çok yüksek ısılarda etin dış yüzeyi yanar, iç yüzeyi pişmez ve et kurur. Etlerin fırında, sebzelerle kendi yağında pişirilmesi, ısının da eşit dağılmasına yardımcı olur.
Gonca Güzel, kurban etlerinin saklanması ile ilgili de önemli uyarılarda bulundu: "Kurban etleri, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir".
Diyetisyen Gonca Güzel, bayram sonrası için 5 ila 10 gün kadar uygulanacak bir de "Arınma Kürü" önerdi. Stresin etkilerini bertaraf edip, konsantrasyonu artıran bu kür sayesinde yorgunluk ve uygusuzluk problemleri azalıyor, kolesterol, kan şekeri ve tansiyon dengeleniyor, bağırsak hareketleri artıp, sindirim sorunları büyük ölçüde ortadan kalkıyor.
Cildin güzelleşmesine destek olan, bel çevresinde incelme sağlayan "Arınma Kürü", daha esnek, daha canlı ve daha formda bir vücuda kavuşmanızı sağlıyor.

Related Posts

Etleri doğru pişirme doğru saklama yöntemleri
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

3 yorum

Tulis yorum
avatar
Adsız
6.12.2010 22:49

Merhabalar,

Bloğumu ziyaret ederek bıraktığınız profil resmi bağlantı kayıtlarınızdan bloglarınıza ulaştım. Diğer bloğunuzda izleyici kayıt köşesi olmadığı için, bu bloğunuzu açtım. Yemek tarifleri ile ilgili çalışmalarınıza yer verdiğiniz bu bloğunuz da diğer bloğunuz kadar güzel ve içaçıcı.

Başarılar dilerim. Sağlıcakla kalın.

Reply
avatar
Adsız
30.04.2011 22:54

Sesler iyi, ben, blogunuza okumak gibi sadece benim sık ekledi;)

Reply
avatar
Adsız
6.05.2011 20:37

Bu gerçekten ilginç oldu. Ben okuma parçasını

Reply