Kış sebzeleri pazarda yerini aldı. Bu sebzelerden biri de pırasa... Böreği, çorbası, etli yemeği yapılır ama en çok zeytinyağlısı sevilir gibi geliyor bana. Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Pırasa çorbası ise böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürüyor ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attırıyor. Ayrıca pırasa idrar söktürüyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Bu faydalı etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yemeliyiz.
Besin değeri:
100 gram çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1,8 gr. protein; 4,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6,4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12,5 mgr. magnezyum; 0,07 mgr. B1 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.
BUGÜN
Pırasanın sağlığa ne gibi yararları var
4/
5
Oleh
Elifce