20.02.2013

Bayat ekmeği nasıl değerlendiririz?

Ekmeği bayatlamadan muhafaza edebilmek ve bayatlamış olan ekmeklerimizi son kez gözden geçirip onlarla harika tadlar elde etmek mümkün.

Ekmeğin bayatlamaması için yöntemler
* Ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmeği tahtalardan yapılmış bir ızgara üzerine koyarsak küflenme ortadan kalkar.
*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyelim. Böylece5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış oluruz.
*Ekmek durup dururken dolapda küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktır.
*Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak için, küçük bir kabın içerisine bir miktar tuz koyup, ekmek kutunuzun bir köşesine yerleştirin. Ekmekler daha geç bayatlayacaktır.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için, üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.
*Bir başka yöntem ise; bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir (kevgir gibi bir şey) yerleştirelim. Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup, tencerenin kapağını kapatalım .Bir iki dakika kaynattıktan sonra da ekmekleri çıkaralım.
Not: Ekmeği daha düzgün kesmek için, bıçağımızı ateşe tutarak yada 2-3 dakika kadar kaynar suda bekleterek işimizi kolaylaştırabiliriz.
Bayat ekmeği değerlendirme yöntemleri
*Bayat ekmekleri değerlendirmenin pek çok yolu vardır. Köfte yapımın da ve çorbaların yanında kızartılarak ikram edileceği gibi, ekmek tatlısı, kanepe, tirit, papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak için de kullanılabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca çöpe ekmek atmamaya gayret edelim.
*Bayat ekmekleri fırında kıtırlaştırıp toz halina getirirseniz, pratik bir galeta unu elde etmiş olursunuz.
*Bayat ekmekleri mikserde un haline getirin. Buzdolabı poşetine koyun ve buzlukta saklayın. İstediğiniz zaman köfte veya başka bir yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz.
*Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup, çorbalarınızda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz.
*Bayat ekmekleri ufak ufak doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine beşamel sos ve onun üzerine de kaşar peyniri koyup fırına veriyoruz.Üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.İşte,afiyetle yiyebileceğimiz bir lezzet.
*Bayat ekmeği ince ince dilimliyoruz. Üzerine az miktarda süt serpiyoruz. Ve kızgın yağda bir yüzünü kızartıyoruz,sonra ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyuyoruz. Peynirler erimeye başlayınca üzerine kekik ve karabiber serpip, sıcak sıcak servis yapıyoruz.
*Bir kabın içine 2 tane yumurta, tulum peyniri (beyaz peynir, kaşar v.b. de olabilir), zeytinyağı ve istediğimiz baharatları koyuyoruz. İçine ayrıca 1 küçük domates rendeliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra bayat ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımdan bolca sürüyoruz. Pul biber de serpip fırına veriyoruz. Üzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz.
*Ekmek kutusunun içerisine soyulmuş bir patates veya elma koymak da ekmeğin uzun süre taze kalmasını sağlar.
Kaynak ; okyanus usta

Related Posts

Bayat ekmeği nasıl değerlendiririz?
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.