Saray aşuresi tarifi


Malzemeler
1 su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı kuru fasulye
yarım su bardağı nohut
10 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

    150 gram kuru incir
    100 gram kuru kayısı
    100 gram tatlı badem
    1 tatlı kaşığı tuz
    100 gram kuru üzüm
    50 gram kuşüzümü
    50 gram dolmalık fıstık
    2 çorba kaşığı nişasta
    4 çorba kaşığı gül suyu
    Süslemek için:
    Nar taneleri
    Fındık
    Kuş üzümü
    Badem
    Antepfıstığı
    YAPILIŞI
    BUĞDAY, kuru fasulye ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden 1 kepçe alıp robotta macun haline gelene kadar çekin. Daha sonra karıştırarak tencereye ekleyin. Tuzu ilave edin. Nohut, kuru fasulye ve tozşekeri aşureye ekleyin. Ara ara karıştırarak 15 dakika pişirin. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, badem ve dolmalık fıstıkları ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alıp 25-30 dakika dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini nar taneleri, fındık, kuşüzümü, badem, antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın
    KAYNAK:SOFRAM.COM.TR
    KAYNAK:
Osmanlı Mutfağı -- Marianna Yerasimos

0 yorum: