23.09.2011

Özel Yemek için gerekli ayrıntılar kurallar


Evinizde düzenlediğiniz resmi ya da özel davetlerde hiçbir detayın aksamaması ve konuklarınıza dört dörtlük bir sunum hazırlayabilmeniz için gerekli ayrıntıları derledik…

Konuk çağırırkenYemeğe davet ettiğiniz konukların, birbiriyle ahenkli olması önemli! Farklı yaş gruplarından konukların varlığı, masadaki konu çeşitliliği ve renklilik açısından daha keyifli sonuçlar verecektir. Konukların oturacağı yeri önceden planlayarak, oturma düzenine göre isimlerin yazılı olduğu şık kartlar ya da peçete üzerine iliştirilmiş minik isimleri de masada hazır edebilirsiniz. Masanın en olgun isimlerini masa başına oturtmanız, onlara verdiğiniz saygıyı gösterecektir.

Sofra düzeniMasa örtünüzün, sade ve net renklerde olması, üzerine konulan yemeklerin ve tabakların ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Masanız kalabalıksa, örtünüzün çok fazla desenli olmamasına özen gösterin! Örtüde kırışıklık ve kat izi olmaması da diğer önemli detaylar arasında…
Davet masasının ortasına yerleştirilecek çiçek, sofraya ayrı bir sıcaklık katacaktır. Fakat bunun için klasik bir aranjman yerine, kır çiçeklerinden oluşan doğal bir buketi tercih edebilirsiniz. Cam kürelerin içine koyacağınız çiçekler masanın albenisini artıracaktır. Son dönemde, birkaç küçük cam vazoya küçük saplı birer adet çiçek koymak de tercih ediliyor.
Masada bulunacak şamdanlar da, ortama daha ağır ve şık bir hava verir. Eğer süslü masalardan hoşlanıyorsanız, küçük biblolarla sofraya sempati kazandırabilirsiniz. Kişiye özel küçük tuzluk-biberlikler koymanız, masada gereksiz el-kol uzanmalarının önüne geçecektir.
Davette sunulacak yemekleri gösteren küçük mönüler, misafirleri bilgilendireceği gibi, yine şık bir detay olarak sofrada yer alacaktır.
Masada mutlaka kumaş peçete bulundurun! Dilerseniz farklı şekillerde katladığınız peçete tabağın içinde dururken, misafir, tabağın içinden aldığı peçeteyi dizlerine yerleştirmelidir.

Tabakların yerleştirilmesiTabak düzeninde, en altta büyük bir servis tabağını bulundurmanız ve diğer tabakları bunun üzerine dizmeniz şık olacaktır. Bu servis tabağı, gümüş, porselen ya da seramik olabilir. Üzerine, üstteki tabağın kaymaması için küçük bir servis örtüsü koyabilir, onun üzerine yemek yenecek tabağı yerleştirebilirsiniz. Mönüde çorba varsa, en üste çorba kasesini koymanız gerekir.

ServisÇorbayı, misafirler masaya oturmadan az önce servis yapmanızda fayda var. Çünkü misafirler masaya oturduktan sonra çorba servisi yapılırsa, bu oyalayıcı bir hal olacağı için, konuklarınız sıkılabilir. Eğer daha önce koyarsanız, bu durumda da çorba soğuyabilir. Yani en ideali, oturma düzenine geçmeden hemen önce çorbayı masaya getirmek.
Yemeklerin servisi misafirin sağ tarafından masaya konurken, biten tabaklar sol taraftan kaldırılır. En son yemeğin servisi de bitince, tabağı kaldırıp, yerine tatlı tabağını koyabilirsiniz.
Masada genellikle yemekten önce ekmek ve tereyağı bulundurulur. Bunların yer alacağı küçük tabağı da, masanın sol kenarına yerleştirebilirsiniz.

Çatal-bıçaklarHer yemek için masaya ayrı bir çatal-bıçak-kaşık koymak gerekir. En sağa ilk yemeğin çatalı ve daha sonra diğerleri konulur. Masaya hem et hem de balıkservis edilecekse, tabağın hemen sol tarafına et çatalı, onun yanına da balık çatalını koyabilirsiniz. Tabağın sağ tarafına ise aynı şekilde bıçakları ve en sağa çorba kaşığını koyun. Bıçağın keskin yüzü tabağın kenarına bakmalıdır. Tatlı ve meyve çatal-kaşıklarını ise tabağın hemen önüne koymanız gerekir. Bardaklar
Sofrada hem et hem balık bulunacaksa, kırmızı ve beyaz şarap kadehi koyabilirsiniz. Tabağın hemen yanına beyaz şarap, onun arkasına kırmızışarap, onun yanına tatlı için şampanya, en arkaya da su bardağı koymakuygun düşecektir. Eğer masaya birden fazla içecek sunumu yapılacaksa, ilk içeceğin bardağı her zaman misafire yakın yerde durur. İçki bardağının sırası, genellikle sunulan içkiye göre değişir.

Kahve servisiKahve servisi de en az yemek sunumu kadar önemlidir. Özellikle yemeğin ciddiyetinden çıkıp, herkesin daha rahat sohbet edebilme imkanı bulabildiği anlardır. Bu sebeple kahve servisini genellikle masadan kalktıktan sonra salonda gerçekleştirmenizde fayda var. Şık bir fincan takımı kullanabileceğiniz gibi, her misafire ayrı ayrı fincanlar sunarak da değişiklik yapabilirsiniz. Kahvenin yanında çikolata, lokum, şeker gibi lezzetler ikram edebilirsiniz. Bu arada farklı likörler de kahvenin yanına iyi gidecektir. 

www.sofra.com.tr

Related Posts

Özel Yemek için gerekli ayrıntılar kurallar
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.