2.02.2011

Evde yoğurt nasıl yapılır?

 Malzeme : Süt , mayalama işlemi için yoğurt (Yoğurda asıl lezzetini veren kullanacağınız mayadır. Bu sebeple katkısız bir yoğurt bulmanızı öneririm belki bir köy yoğurdu yada çok güvendiğiniz bir markanın yoğurdu), tencere, varsa sıvı termometresi yoksa sorun değil. 
 Yoğurt tarifi : 
       Şimdi istediğiniz kadar yoğurt yapmak için, günlük süt alın. En güzel yoğurt koyun sütünden yapılır. Çünkü sütün içindeki su oranı inek sütüne göre daha azdır. Koyun sütü daha koyu kıvamlıdır ve daha yağlıdır. Eğer koyun sütü bulamazsanız üzülmeyin. Pastörize edilmemiş inek sütü bulmanızı tavsiye ediyorum. Pastörize edilmiş sütlerden yapılan yoğurtlar lezzet olarak pek güzel olmazlar. Bu sebeple açıkta satılan inek sütü bulmaya çalışın. Varsa açıkta satılan market sütü yada köyden almaya çalışın.
 Açık olarak aldığımız sütü tenceremize koyup kaynatmaya başlıyoruz. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar bekleyin ve ara ara karıştırmayı unutmayın yoksa taşar.
  Ne kadar çok kaynarsa içindeki su buharlaşması o kadar fazla olacaktır ve yoğurdunuz o kadar katı olacaktır. Belli miktarda kaynatma işlemini yaptıktan sonra sütü ocakta bekletip soğutuyoruz. Sütün

sıcaklığı 42 -45 dereceye geldiğinde yoğurt yapmak için en ideal ısıya ulaşmış demektir.  Isı termometresi olmayanlar için, parmak metodunu tavsiye ederim. Küçük serçe parmağınızı süte hafifçe dokundurun, eğer parmağınız yanmıyorsa sütünüz mayalamaya hazır hale gelmiş demektir. Tabi parmağınız temiz olmasını unutmayın!
 Şimdi bu aşamada yapmanız gereken çok önemli bir kaç püf noktası var:
 
1-) Mayalanacak yoğurdun ölçüsünü iyi ayarlamak gerek. Formülü şu şekilde hesaplanır. 1 litre süt için 2 yemek kaşığı yoğurt en optimum ölçüdür.
 2-) Maya olarak kullanacağınız yoğurt mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Dolaptan alıp süt ile karıştırırsanız maya tutmaz.
 3-) Tenceredeki sütün kaymağını bozmadan, içinden  birkaç kaşık süt alıp bir tabağa konur ve üzerine maya olarak ayırdığınız yoğurt konur ve iyice karıştırılır. Böylece maya sulandırılmış olur ve tencereye döktüğünüz vakit daha homojen şekilde yayılır sütün içine.
 4-) Yoğurdunuzun daha katı  olmasını istiyorsanız ekleyeceğiniz maya kadar süt tozu ekliyoruz. Süt tozunun kıvam artırıcı özelliği vardır. Yani 1 litre süt için 2 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı süt tozu.  
 
 Şimdi yoğurt mayası olarak hazırladığınız karışımı, yavaşça tencereye kenarından dökerek karıştırın. Tencerenin üstünü mutlaka örtüyoruz. Eğer evinizde çömlek varsa bu tencerenizdeki mayalı sütü karışımını ona dökün, çünkü toprak çömlekler daha yavaş soğuyacağı için yoğurt daha lezzetli oluyor. Eğer çömlek yoksa tencerenizin 45 dereceden oda sıcaklığı olan 25 dereceye geliş süresini uzatmamız gerekiyor. Bu tam mayalanmanın gerçekleşmesi için çok önemli. Bu sebeple tenceremizin etrafına bir şeyler ile sarmamız gerekiyor. Tencerenin etrafını battaniye ya da havlu ile sarabilirsiniz.  Buradaki püf noktası, tencere sıcaklığının muhafaza edilmesidir ve daha yavaş oda sıcaklığına gelmesini sağlamaktır.
 
 4 -5  saat sonra tencereye bakıyoruz.  Yoğurdunuz tutmuşsa, etrafını açın ve 1 saat kadar dinlendirin. Sonra dolaba koyun ve soğumasını bekleyin. Afiyetle yiyebilirsiniz.
 Son aşama için püf noktamız:
 Tatlı yoğurt seviyorsanız 4-5 saat ideal bir zamandır. Yoğurdun etrafındaki ve üzerindeki örtüleri çıkartıp 1 saat dinlendirin,  Ben biraz ekşi yoğurt severim diyorsanız
 o zaman tencerenin üstünü açmak için daha uzun süre, örneğin 6 – 7 saat bekletmeniz gerekiyor. Kendi ağız lezzetinize göre deneyerek süreleri belirleyebilirsiniz.

Related Posts

Evde yoğurt nasıl yapılır?
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

2 yorum

Tulis yorum
avatar
7.02.2011 14:02

Koyde anneannem yapardı o tatda olurmu acabaam denemeden bilemem
******Lezzetli Yemek Tarifleri*******

Reply
avatar
28.04.2011 07:35

maya için ayırdığınız yoğurdun içine çok az tuz ve şekerde eklerseniz yoğurdunuz daha lezzetli olur.

Reply