24.01.2014

Buhara pilavı tarifi (Adıyaman)

Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
750 gr tavuk
100 gr tereyağı
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 kuru soğan
2 tatlı kaşığı baharat (çiğ köfte baharatı)
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Yapılışı:
Nohut akşamdan ıslatılır, haşlanır. Tavuk haşlanır ( etli olan şeklinde et ve nohut beraber haşlanır ama tavukta eş zamanlı pişmediği için ayrı haşlamak daha mantıklı) Pirinç ıslatılır. Haşlanan tavuklar sudan çıkarılıp, soğutulur. İri parçalar halinda didiklenir. Soğanlar küçük doğranır. Şİmdii malzemelerimiz hazır olduğuna göre biraraya getirmeye başlayabiliriz (pilav yapımına başlarken nohut ve tavuk suyunun kaynar durumda olması gerekir)
Tereyağı tencereye alınır, eritilir. Üzerine doğranan soğanlar ilave edilir. Tencere iyice ısınıp soğanlar kaynamaya başlayınca ocak biraz kısılıp tencerenin kapağı kapatılır. Arada karıştırarak yavaş yavaş içini çekerek pişmesi sağlanır. Soğanlar resimde görüldüğü gibi renk değiştirip suyunu çekince tavuk etleri ve baharat ilave edilir. 2 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Ocak kapatılır, etler kaşığın tersiyle düzeltilir. Üzerine nohut yayılır. Nohutun üzerine yıkanan, süzülen pirinç yayılır. Katların düzgün olması ve birbirine karışmaması gerekiyor dikkat.
Tencere ocağa alınır, 4.5 bardak kadar kaynar tavuk ve nohut suyundan yavaşça ilave edilir. Kaynaması beklenir, tavuk suyunun tuzu gözönüne alınarak tuz eklenir (ben bu aşamada 1 tatlı kaşığı daha baharat ilave ettim, tamamen zevke bağlı) . Kısık ateşte pişirilir. Kapağı kapatılıp, dinlendirilir. Servis yapmadan yarım saat önce tencerenin üzerine kenarları biraz geniş bir tepsi kapatarak ters çevrilir. Tencereyi hemen kaldırmayın, servis yapacağınız zamana kadar beklesin, soğumaması için üzerine bir sofra sarabilirsiniz. 
Haber7

Related Posts

Buhara pilavı tarifi (Adıyaman)
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.