18.10.2011

Çarşaf böreği tarifi

Malzemeler:
1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri 
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Karabiber
Hamuru için;
7 bardak un
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar su

Yapılışı:
 Hamurun kolay açılması için 7 bardak un elenerek derin bir kaba alınır. Üzerine bir yemek kaşığı tuz ve alabildiği kadar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 3 bezeye ayrıldıktan sonra üzeri önce ıslak bir bez sonra da kapakla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla ocakta eritilir. 1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri çatalla ezilerek ufalanır. 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Dinlenen her bir beze tezgaha serpilen unun üzerinde büyük ve ince bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklindeki büyük bir pamuklu bez tezgahın üzerine serilir. Açılan ilk yufka pamuklu bezin üzerine yerleştirilir. Soğumuş olan tereyağı ve ayçiçek yağı karışımından yufkanın her yerini kaplayacak şekilde bolca sürülür. Üzeri yağlanan yufka her bir ucundan çekiştirilerek inceltilir. Açılan hamurun kenarlarının kuru kalmaması için biraz daha yağlanır. Hemen ardından da yufkanın sadece kenar kısımlarına ufalanmış olan peynir yerleştirilir. Pamuklu bez iki ucundan tutulup hafifçe sallanarak yufkanın yarısının rulo gibi kıvrılması sağlanır. Aynı şekilde karşı tarafı da kıvrıldıktan sonra yufka uzunlamasına ortadan ikiye ayrılır. (Yufka çok yağlı olduğundan bu işlem sırasında bezin üzerine yapışmayacaktır.) Orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlanır. Hazırlanan rulo şeklindeki yufkalardan bir tanesi gül böreği şeklinde kıvrılarak tepsinin ortasına yerleştirilir. Rulo şeklindeki diğer yufka da ortadaki yufkanın etrafına sarılır. Diğer iki yufka da aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir. Böreğin güzel kızarması için 1 yemek kaşığı yoğurtla 2 yemek kaşığı tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.     

Related Posts

Çarşaf böreği tarifi
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.