7.07.2011

Maraş dondurması nasıl yapılır tarifi

Maraş dondurması kendine has  özellikleri olan dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir dondurmadır  yapılışı malzemeleri herşeyi kendine hastıt şimdi biz burada basitce k.maraş dondurması nasıl yapılır ondan bahsedeceğiz.
Evde odun ocaklarında kalaylı bakır bir kazanda ısıtılan süzülmüş ılıksüte şeker salep karışımı -önce bir miktar şekerle karıştırılmış salep, daha sonra da şekerin geri kalan kısmı- ilave edilir. Karışım (10 kgsüt, 2.7 kg şeker, 0.06 kg salep) sürekli özel tahta kaşıklarla savrularak yaklaşık 25 dk. kaşıktan damlayan karışım sününceye kadar, pişirilir ve çeşme suyu altında soğutulur. Dükkânda karışım, bir küleğin (dut ağacından yapılmış fıçı) içindeki kara yerleştirilmiş, tulumbaya (silindir şeklinde kalaylı bakır kovaya) aktarılır; tulumba, kapağından elle çevrilerek, içindeki karışımın kısmen donmasını sağlanır ve çelikten yapılmış bir dondurma kaşığıyla (cip amortisöründen yapılmış, 67 cm uzunluğunda) da en az 20 dk. dövülerek işlenir; diğer bir anlatımla, dondurmaya dönüştürülür. Yapım sırasında tulumba ile külek arasındaki kara tuz serpilir, kar bastırılarak sıkıştırılır. Böylece suda çözünen tuz -endotermik (ısıalan) olduğundan ve tuz suyun donma noktasını düşürdüğünden- karışımı içeren kovanın, erimiş su/kar karışımıyla soğutma etkinliğini artırır. Diğer bir anlatımla soğutma/dondurma işlemi sırasında, tuz/kar karışımının erimesiyle açığa çıkan soğukluk karışımın kısmen donmasına ve soğuk kalmasına yardımcı olur; eriyen karın suyu da külekteki musluktan boşaltılır; tulumba ile külek arasına tekrar kar/buz konarak tulumba 45–60 dk. çevrilir.


Kahramanmaraşımızın ismiyle özdeşen bu dondurmamız yerel güzelliklerden doğal ortamında hazırlanır üretimi tamamıyla k.maraşta yapılmaktadır maraş dondurması k.maraşta yenir diye boşuna dememişler.
K.maraşta olmamak maraş dondurmasından mahrum olmak demek değildir türkiyenin her tarafına gönderilmektedir. Afiyet olsun.

Related Posts

Maraş dondurması nasıl yapılır tarifi
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.