23.06.2011

Pilavın sıradışı 4 tarifi

Köfteli pilav 
Malzemeler:

3 su bardağı baldo pirinç, yarım su bardağı konserve bezelye, 5 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet küçük kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı margarin, yeterince sıcak su, tuz

Köftesi için:

300 gram kıyma, 1 adet küçük boy soğan, 3-4 dal maydanoz, tuz, karabiber, kimyon. Kızartmak için: Sıvıyağ

Hazırlanışı:

Sıvıyağı kızdırıp pirinci beyazlaşana kadar kavurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Suyu çekilince kısık ateşte 5 dakika pişirip altını kapatın. Üzerine bezelyelerin yarısını ekleyip karıştırın. Kağıt bir havluyu tencerenin üzerine koyup kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Diğer taraftan kıymayı bir kaba alıp üzerine soğanı rendeleyin. Kıyılmış maydanozları, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun. Hazırladığınız harçtan minik köfteler yapıp kızartın. Kırmızıbiberi de küp doğrayıp sote edin. Çukur bir fırın kabını margarinle yağlayıp pilavı, ortası boş kalacak şekilde kaba yerleştirin. Ortadaki boşluğa köfte, kırmızıbiber ve kalan bezelyeleri koyun. Üst kısmı pilavla kapatın. Kabın üzerine alüminyum folyo kapatarak, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, pilav kızarana kadar pişirin. Pişen pilavı fırın kabını ters çevirerek servis tabağına aktarın. Dilimleyerek servis yapın

Kuruyemişli pilav 
Malzemeler:

2’şer su bardağı pirinç ve su, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı antepfıstığı, 6 adet kakule, 1 çay bardağı fındık, yarım çay bardağı yerfıstığı, 1 çorba kaşığı kuşüzümü, tuz, karabiber.

Yapılışı:

Tereyağı ve zeytinyağını bir tencereye alın. Üzerine pirinç, antepfıstığı, kakule, fındık, yerfıstığı ve kuşüzümünü ekleyip 5 dakika kavurun. Sıcak su, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin üzerine kağıt havlu serin ve kapağını kapatın. 5 dakika demlendirip servis yapın. 

Mercimekli bulgur pilavı
Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur, 1 çay bardağı yeşil mercimek, 500 gram kuzu eti (iri parça), yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım demet taze soğan, tuz, yeteri kadar su ya da et suyu.

Hazırlanışı:

Eti yumuşayana kadar haşladıktan sonra iri parçalar halinde didikleyip kenara alın. Sıvıyağı bir tencereye alıp iri doğranmış taze soğanı hafifçe kavurun. Üzerine yıkanıp süzülmüş bulguru ilave edin ve 5 dakika kavurun. Daha sonra et, haşlanmış mercimek ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. Kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin. Tencerenin üzerine kağıt havlu serin. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. 

Tavuklu bulgur pilavı 
Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur, 300 gram tavuk eti, 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı arpa şehriye, 2 adet kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 5-6 dal nane, 1 su bardağı iri parçalanmış ceviz, yeteri kadar sıcak su, tuz, toz kırmızıbiber.

Yapılışı:

İki çorba kaşığı tereyağını eritip, arpa şehriyenin rengi koyulaşana kadar kavurun. Tencereye bulguru ilave edip, 2-3 dakika daha kavurun. Salçayı ilave edin. Birkaç dakika sonra bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip, orta ateşte pişmeye bırakın. Kalan tereyağını ayrı bir tavaya alıp, küçük küpler halinde doğranmış tavuk etini ekleyin. 5 dakika sonra toz kırmızıbiber ve küp doğranmış kırmızıbiberi ekleyin. En son cevizi ekleyin. Bir-iki çevirip ocaktan alın ve kıyılmış nane ilave edin. Pilav suyunu tam çekmeden, tavuklu harcı üzerine ilave edip harmanlayın. Kısık ateşte tamamen suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapın. 10 dakika demlendirip servis yapın.

Related Posts

Pilavın sıradışı 4 tarifi
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.