MANGAL KEYFİ İÇİN BİR KAÇ İPUCU



Havaların ısınması ile birlikte mangal yakmanın ve açık havada kurulan sofraların zamanı geldi… Düşüncesi bile iştah kabartan ‘ızgara’nın ilk şartı ise güzel yakılmış bir mangaldır. Herkesin kendine göre yöntemleri vardır elbet ama işte gerçekten işinize yarayabilecek birkaç ipucu:
• Gazyağı ve gazyağı içeren ya da kötü kokulu tutuşturucuları asla kullanmayın. Bunların yerine çıra, ispirto ya da parafinle doyurulmuş talaş kullanılabilir. Böylelikle ızgaranızı kötü kokulardan korumuş olursunuz.
• Izgaranın çevresi çok sıcak olacağından daha sonra pişirilecek malzemeleri ızgaradan uzak bir yere koyun.
• Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp sulu kısmını ızgara teline sererseniz, etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.
• Etlerinizi doğrudan aleve maruz bırakmayın.
• Çöp şişlerin yanmasını engellemek için iki saat suda beklettikten sonra kullanın.
• Izgaranıza pişen malzemenin yağları akacağından alev alabilir; söndürmek için bir su dolu sprey bulundurmanız yararlı olacaktır.
• Zamanınız kısıtlıysa eti önce mikrodalga fırında pişirebilir, sonra mangala atabilirsiniz. Mangalda işiniz hem kısa sürecek hem de etin içi daha iyi pişmiş olacaktır.
• Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları pişirebilirsiniz.
• Mangalda füme et yapmak istiyorsanız eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Ateşe ıslak dallar ya da çok az nemli kayın talaşı yerleştirin. Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlar.
• Mangalda balık pişirirken balığın üzerine biraz tereyağı sürün.
• Karidesleri şişlere uzunlamasına yerleştirin. Ateşe düşme ihtimalleri azalır ve daha az kıvrılırlar.
• Sebzelerin içinin iyice pişmesini istiyorsanız önce 3 dakika mikrodalgada pişirin. Üzerlerine zeytinyağı sürüp mangalda bir süre daha pişirin.
• Mangalınızı işi bittikten sonra açık yerlerde bırakmayın, kapalı bir yerde üzeri örtülü olarak muhafaza edin.

0 yorum: