4.06.2010

Sebze hazırlarken dikkat etmemiz gerekenler

Sebze yemeği yapmadan önce sebzeleri hazırlamamız gerekir bu çokda önemli gibi durmayan bir ayrıntı ancak uzmanlar sebzelerin hazırlanmasını çok önemsememiz gerektiğini söylüyorlar peki sebze hazırlarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor:
Yemeklerde sebze tüketmenin faydaları saymakla bitmez… Sebzeleri sofralara dahil etmek kadar hazırlık aşamasına da dikkat etmek gerekir.

Sebze hazırlamak da iş mi deyip geçmeyin… Yemek yapımı öncesi sebze hazırlamanın da dikkat edilmesi gereken prosedürleri var. Sebzelerin besin değerini kaybetmemesini ve sağlık açısından tehdit oluşturabilecek organizmalardan temizlenmesini sağlamak için bu prosedürlere dikkat etmelisiniz. Hazırlık aşmasında vitamin, mineral kısacası besin kayıpları en çok meyve ve sebzelerde görülür. Bu nedenle hazırlama aşamasında beslenme ilkelerine uyarak işlem basamaklarına dikkat etmelisiniz.

Sebzelerin Yıkanması
Sebzeleri yemekleriniz için hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli kural, sebzelerin önce yıkanması, sonra ayıklanması gerektiğidir. Sebzeleri yıkamadan doğramaya kalkmak da sakınılması gereken bir davranıştır. Sebzelerinizi kesildikten sonra bekletmeye kalkarsanız C Vitamini açısından kayıp yaşanmasına neden olursunuz. Söz konusu köklü sebzelerse o zaman önce köklerini kesmeli ve sonra yıkama işlemini gerçekleştirmeniz tavsiye olunur.
Sebzelerin yıkama işlemi doğrama işleminden önce yapılmalıdır. En doğru ve hijyenik yıkama işlemi için, sebzelerinizi tek tek akarsu altında yıkamalısınız. Suyun içinde uzun süre beklenerek hijyen sağlanması mümkün değildir. Sirke ve benzeri malzemelerle su da bekletmek de size gerekli temizliği sağlamayacaktır. Yapraklı sebzeleri en iyi yıkama şekli havuz yöntemi diye bilinen kaptan kaba aktarımla gerçekleştirilir.

Sebzelerin Ayıklanması
Sebzelerin ayıklanma işlemi mümkün olabildiğince el ile gerçekleştirilmelidir. Sebzelerin ayıklanmasında bıçak ya da diğer kesici aletlerin kullanılması, sebzenin genel yapısının bozulmasına neden olur.
Sebzelerin Bekleme Süresi
Sebzelerde bekleme süresi diye bir şey söz konusu değildir. Besin değeri yüksek sebze yemekleri için sebzeler satın alındıktan sonra bekletilmemelidir. Sebzeyi kullanıma hazırladıktan sonra her sebze için uygun kabul edilen saklanma koşullarıyla muhafaza edebilirsiniz.
Sebzelerin Doğranması
Sebzeler pişirime yakın zamanda doğranmalıdır. Sebzelerin besin değerlerinde kayıp yaşanmaması için önce yıkamalı sonra ayıklamalı ardından doğrama işlemini yapmanız gerekir. Sebzelerin doğrama işleminin en son aşamada yapılması ve ardından pişirilmesi olası vitamin, mineral kayıplarının önene geçmektedir.

Related Posts

Sebze hazırlarken dikkat etmemiz gerekenler
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.