- Soğan 6 büyük boy - 600 gr
- Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
- Çamfistığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
- Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
- Domates 3 küçük boy - 250 gr
- Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr
- Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
- Su (sıcak) 2 1/4 su bardağı - 500 gr
- Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
- Yeşil biber (dolmalık) 12 orta boy - 850 gr
- Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
- Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
- Taze nane 10-15 yaprak - 10 gr
- Tarçın 1 tatlı kaşığı - 2 gr
- Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
- Yenibahar 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
- Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr
- yapılışı
- Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür, fistıkların sararması için birkaç dakika açık olarak karıştır.
- Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir.
- Domatesleri yıka, birini ayır, diğerlerini tencereye rendele,
- 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir.
- Diğer yanda biber, maydanoz ve dereotunu yıka,
- biberin sap kısımlarını bastırarak çıkar ve çekirdeklerini boşalt,
- içlerine kalan tuzu serp.
- Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince kıy, nane ve baharat ile birlikte pilava ekle, 10 dakika dinlendir.
- Kalan domatesi dörde bölüp, yarım santimetre kalınlıkta doğra.
- Biberleri hazırlanan içle doldur üzerlerini domates dilimleriyle kapat, yayvan bir tencereye diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak koy.
- Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekle, yaklaşık 50 dakika pişir.
- kaynak:yemektarifleri.com
Zeytinyağlı Dolmanın incelikleri
4/
5
Oleh
Elifce