25.04.2012

Zeytinyağlı Dolmanın incelikleri


  • Soğan 6 büyük boy - 600 gr
  • Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
  • Çamfistığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
  • Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
  • Domates 3 küçük boy - 250 gr
  • Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr
  • Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
  • Su (sıcak) 2 1/4 su bardağı - 500 gr
  • Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
  • Yeşil biber (dolmalık) 12 orta boy - 850 gr
  • Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
  • Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
  • Taze nane 10-15 yaprak - 10 gr
  • Tarçın 1 tatlı kaşığı - 2 gr
  • Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
  • Yenibahar 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
  • Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr
  • yapılışı
    • Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür, fistıkların sararması için birkaç dakika açık olarak karıştır.
    • Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir.
    • Domatesleri yıka, birini ayır, diğerlerini tencereye rendele,
    • 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir.
    • Diğer yanda biber, maydanoz ve dereotunu yıka,
    • biberin sap kısımlarını bastırarak çıkar ve çekirdeklerini boşalt,
    • içlerine kalan tuzu serp.
    • Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince kıy, nane ve baharat ile birlikte pilava ekle, 10 dakika dinlendir.
    • Kalan domatesi dörde bölüp, yarım santimetre kalınlıkta doğra.
    • Biberleri hazırlanan içle doldur üzerlerini domates dilimleriyle kapat, yayvan bir tencereye diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak koy.
    • Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekle, yaklaşık 50 dakika pişir.
    • kaynak:yemektarifleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder