Sivas'ın yöresel tatlarından Kelle Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:10 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
1 su bardağı küllü su veya normal su
1 kase fındık
1 kase badem
1 kase ceviz
1 kase kuru üzüm
Yarım çay kaşığı zencefil, tarçın, karanfil ve karabiberli baharat karışımı
250 gr tereyağı
½ su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
Nişasta
Şerbeti için:3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yapılışı:Hamuru için; derince bir karıştırma kabının içine süt ve küllü su eklenir (Küllü su için; Odun külü alınır ve tülbentin üzerine konarak üzerine su ilave edilip süzülür. Hiç tortu kalmayana kadar bu işlem 3 kez tekrarlanır. Küllü su hamurun kolay açılmasını ve gevrek olmasını sağlar) Kül bulamayanlar normal su da kullanabilir.Karışımın üzerine yarım su bardağı sıvıyağ ilave edilir. Sıvı malzemelerin üzerine kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave edilip yoğrulur. Hamur düz bir zemine alınır ve 12 eşit parçaya ayrılır. Her parça el içinde yuvarlanıp üzerine bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Şerbeti için; 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Erişte Hamuru için; 10 yumurtanın sarısı karıştırma kabına alınır. Bir fiske tuz ilave edilerek elle karıştırılır. Yumurtanın üzerine hamur toparlanana kadar un ilave edilip yoğrulur. Yoğrulan hamur sıvıyağ ile yağlanarak kabın içinden alınır (yumurta sarısı kulanıldığı için hamurun kıvamı sert olacaktır)Hamur 2 eşit parçaya ayrılır ve unlanan oklava ile ince ince açılır. Açılan hamurlar biraz kurumaları için dinlendirilir.Önceden yoğrulup dinlenmeye bırakılan baklava hamurunun 11 bezesi nişasta serpilen zeminde incecik açılır. Her yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı damlatılır. Derince bir tencerenin her yeri tereyağı ile iyice yağlanır ve açılan 11 baklava yufkası uçları dışarıda kalacak şekilde üst üste tencerenin içine serilir. Kuru üzümler sıcak suda biraz haşlanır. Küçük bir tavaya biraz tereyağı eklenerek fındıklar kavrulur. Haşlanan üzümlerin suyu süzülür ve biraz kavrulur. Erişte hamurları ince şeritler halinde kesilir ve yumuşayana kadar haşlanıp süzülür . Üzerine 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı ve 2 büyük servis kaşığı şerbet ilave edilir. Yarım çay kaşığı baharat karışımı serpilip karıştırılır.Tencereye serilen baklava yufkalarının içine biraz ceviz, badem, kuru üzüm ve fındık yerleştirilir. Üzerine erişte yerleştirilir. En üst katta erişte kalacak şekilde aynı işlemler tekrarlanır. Baklava hamurundan kalan son beze açılır ve üzerine kapatılır. Tencerenin dışında kalan baklava hamurunun uçları kesilir. Tencerede kalan kısımlar içe doğru katlanır. Kalan tereyağı da üzerine gezdirilir ve önceden 100 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1 buçuk saat nar gibi kızarana kadar pişirilir.Tatlı piştikten sonra servis tepsisine ters çevrilir ve üzerine kalan şerbet gezdirilir.
Kelle Tatlısı servise hazırdır.
Malzemeler:10 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
1 su bardağı küllü su veya normal su
1 kase fındık
1 kase badem
1 kase ceviz
1 kase kuru üzüm
Yarım çay kaşığı zencefil, tarçın, karanfil ve karabiberli baharat karışımı
250 gr tereyağı
½ su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
Nişasta
Şerbeti için:3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yapılışı:Hamuru için; derince bir karıştırma kabının içine süt ve küllü su eklenir (Küllü su için; Odun külü alınır ve tülbentin üzerine konarak üzerine su ilave edilip süzülür. Hiç tortu kalmayana kadar bu işlem 3 kez tekrarlanır. Küllü su hamurun kolay açılmasını ve gevrek olmasını sağlar) Kül bulamayanlar normal su da kullanabilir.Karışımın üzerine yarım su bardağı sıvıyağ ilave edilir. Sıvı malzemelerin üzerine kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave edilip yoğrulur. Hamur düz bir zemine alınır ve 12 eşit parçaya ayrılır. Her parça el içinde yuvarlanıp üzerine bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Şerbeti için; 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Erişte Hamuru için; 10 yumurtanın sarısı karıştırma kabına alınır. Bir fiske tuz ilave edilerek elle karıştırılır. Yumurtanın üzerine hamur toparlanana kadar un ilave edilip yoğrulur. Yoğrulan hamur sıvıyağ ile yağlanarak kabın içinden alınır (yumurta sarısı kulanıldığı için hamurun kıvamı sert olacaktır)Hamur 2 eşit parçaya ayrılır ve unlanan oklava ile ince ince açılır. Açılan hamurlar biraz kurumaları için dinlendirilir.Önceden yoğrulup dinlenmeye bırakılan baklava hamurunun 11 bezesi nişasta serpilen zeminde incecik açılır. Her yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı damlatılır. Derince bir tencerenin her yeri tereyağı ile iyice yağlanır ve açılan 11 baklava yufkası uçları dışarıda kalacak şekilde üst üste tencerenin içine serilir. Kuru üzümler sıcak suda biraz haşlanır. Küçük bir tavaya biraz tereyağı eklenerek fındıklar kavrulur. Haşlanan üzümlerin suyu süzülür ve biraz kavrulur. Erişte hamurları ince şeritler halinde kesilir ve yumuşayana kadar haşlanıp süzülür . Üzerine 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı ve 2 büyük servis kaşığı şerbet ilave edilir. Yarım çay kaşığı baharat karışımı serpilip karıştırılır.Tencereye serilen baklava yufkalarının içine biraz ceviz, badem, kuru üzüm ve fındık yerleştirilir. Üzerine erişte yerleştirilir. En üst katta erişte kalacak şekilde aynı işlemler tekrarlanır. Baklava hamurundan kalan son beze açılır ve üzerine kapatılır. Tencerenin dışında kalan baklava hamurunun uçları kesilir. Tencerede kalan kısımlar içe doğru katlanır. Kalan tereyağı da üzerine gezdirilir ve önceden 100 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1 buçuk saat nar gibi kızarana kadar pişirilir.Tatlı piştikten sonra servis tepsisine ters çevrilir ve üzerine kalan şerbet gezdirilir.
Kelle Tatlısı servise hazırdır.
Kelle tatlısı (sivas)
4/
5
Oleh
Elifce