Sivas'ın yöresel tatlarından Patatesli İçli Köfte'nin tarifi,
Malzemeler:500 gr yağsız dana kıyma
2 kase un
1 kase ince bulgur
4 adet patates
4 yumurta
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
½ demet maydanoz
Yapılışı:Soğanlar küçük küçük doğranır. Tereyağında biraz kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve suyunu çekene kadar sotelenir. Üzerine pulbiber, kimyon ve arzuya göre tuz ilave edilip ocağın altı kapatılır. Maydanozlar ince ince kıyılır ve pişen malzemelere eklenir. Kıymalı harç soğumaya bırakılır.Haşlanan pateteslerin kabukları soyulur. Patatesler soğuksa bulgur biraz sıcak su ile ıslatılır. Patatesler sıcaksa bulguru ıslatmaya gerek yoktur. Patetesler bulgurun üzerine rendelenir. 1 çay kaşığı karabiber eklenip üzerine 4 yumurta kırılır ve biraz yoğrulur. Köfte hamurunun üzerine yaklaşık 2 kase un ilave edilir ve tüm malzemeler özleşip hamur toparlanana kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanıp çanak gibi açılır(Köfte hamuru ele yapışmaması için sıvıyağ ile yağlanarak şekil verilir) İçine soğutulan kıymalı harç yerleştirilir ve uçları birleştirilip yeniden yuvarlanır. Yumurtaya bulanıp kızgın yağda iki tarafı güzelce kızartılır. (Yağda kızartmayı tercih etmeyenler fırında da pişirebilir)
Patatesli İçli Köfte servise hazırdır.
Malzemeler:500 gr yağsız dana kıyma
2 kase un
1 kase ince bulgur
4 adet patates
4 yumurta
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
½ demet maydanoz
Yapılışı:Soğanlar küçük küçük doğranır. Tereyağında biraz kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilir ve suyunu çekene kadar sotelenir. Üzerine pulbiber, kimyon ve arzuya göre tuz ilave edilip ocağın altı kapatılır. Maydanozlar ince ince kıyılır ve pişen malzemelere eklenir. Kıymalı harç soğumaya bırakılır.Haşlanan pateteslerin kabukları soyulur. Patatesler soğuksa bulgur biraz sıcak su ile ıslatılır. Patatesler sıcaksa bulguru ıslatmaya gerek yoktur. Patetesler bulgurun üzerine rendelenir. 1 çay kaşığı karabiber eklenip üzerine 4 yumurta kırılır ve biraz yoğrulur. Köfte hamurunun üzerine yaklaşık 2 kase un ilave edilir ve tüm malzemeler özleşip hamur toparlanana kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanıp çanak gibi açılır(Köfte hamuru ele yapışmaması için sıvıyağ ile yağlanarak şekil verilir) İçine soğutulan kıymalı harç yerleştirilir ve uçları birleştirilip yeniden yuvarlanır. Yumurtaya bulanıp kızgın yağda iki tarafı güzelce kızartılır. (Yağda kızartmayı tercih etmeyenler fırında da pişirebilir)
Patatesli İçli Köfte servise hazırdır.
4/
5
Oleh
Elifce