Kayseri'nin yöresel tatlarından Tepsi Mantısı'nın tarifi
Malzemeler:300 gr az yağlı dana kıyma
3 adet sivri biber
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Hamuru için:1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı:Yoğurma kabının içine aldığı un ilave edip üzerine 1 yumurta kırıyoruz. 1 çay kaşığı da tuz koyup ara ara su ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurup özleştiriyoruz. Hamur, içi hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır.Tencerenin içine 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı da sıvıyağ eklenir. Kıyma eriyen yağda kavrulur. Kıyma kavrulurken 3 adet sivri biber ve 2 orta boy soğa küçük küçük doğranıp kıymaya ilave edilip kavurmaya devam edilir. 2 orta boy domatesin kabukları soyulur ve küçük küçük doğranıp kıymaya eklenir. 2 yemek kaşığı domates salçası da ilave edilir. Kavrulan mantı içine 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ekledikten sonra 1 yemek kaşığı da biber salçası koyulur. 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, karabiber ve tuz eklenip ocağın altı kapatılır.Dinlelen mantı hamuru tepsi üyüklüğünde incecik açılır. 1 parmak kalınlığında şeritlere ayrıldıktan sonra, enine de kesilerek kare parçalar elde edilir. Mantı hamurları “iç yerleştirilmeden boş olarak” bohça şeklinde kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.Kavrulmuş etin üzerine bolca sıcak su ilave edilip mantılar fırında kızarana kadar kaynatılır. Mantılar fırından çıkınca etli suyun içinde yumuşayana kadar pişmeye bırakılır.
Tepsi Mantısı servise hazırdır.
3 adet sivri biber
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Hamuru için:1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı:Yoğurma kabının içine aldığı un ilave edip üzerine 1 yumurta kırıyoruz. 1 çay kaşığı da tuz koyup ara ara su ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurup özleştiriyoruz. Hamur, içi hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır.Tencerenin içine 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı da sıvıyağ eklenir. Kıyma eriyen yağda kavrulur. Kıyma kavrulurken 3 adet sivri biber ve 2 orta boy soğa küçük küçük doğranıp kıymaya ilave edilip kavurmaya devam edilir. 2 orta boy domatesin kabukları soyulur ve küçük küçük doğranıp kıymaya eklenir. 2 yemek kaşığı domates salçası da ilave edilir. Kavrulan mantı içine 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ekledikten sonra 1 yemek kaşığı da biber salçası koyulur. 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, karabiber ve tuz eklenip ocağın altı kapatılır.Dinlelen mantı hamuru tepsi üyüklüğünde incecik açılır. 1 parmak kalınlığında şeritlere ayrıldıktan sonra, enine de kesilerek kare parçalar elde edilir. Mantı hamurları “iç yerleştirilmeden boş olarak” bohça şeklinde kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.Kavrulmuş etin üzerine bolca sıcak su ilave edilip mantılar fırında kızarana kadar kaynatılır. Mantılar fırından çıkınca etli suyun içinde yumuşayana kadar pişmeye bırakılır.
Tepsi Mantısı servise hazırdır.
Tepsi mantısı tarifi(Kayseri)
4/
5
Oleh
Elifce