Geleneksel lezzetlerimizden tarhana , hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle sağlık deposu.
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in yazısı
Fermente yani mayalandırılmış ürünler insanoğlunun binlence yıldırbesin kaynağı. Başlangıçta, süt, et ve sebzeleri uzun süre korunması amacıyla yapılan bu yöntemin sağlık üzerinde yararı çok. Bu yöntemle hazırlanan ürünlerden biri de tarhana .Tarhana ; buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde ediliyor.
HASTALARDA DOĞAL DOPİNG
Atalarımızın Orta Asya’da yaşadıkları dönemde bulduğu bugıda içerdiği besinlerle adeta sağlık deposu. Bir laktik asit fermentasyonu olan tarhana , bileşiminde yer alan maddelerin protein, vitamin ve mineral içeriği bakımından oldukça zengin bir besleyici değere sahip olması nedeniyle, özellikle bebek ve çocuk beslenmesinde oldukça önemli. Hamura ilave edilen yoğurt florasındaki laktik asit bakterileri fermentasyon sırasında patojen ve bozucu mikroorganizmalar üzerinde engelleyici etki yaratıyor. Fermentasyon sırasında besin öğelerinin bakteri kültürü ile ön sindirime tabi tutulması; tarhananın daha kolay sindirilmesini sağlayarak besleyici değerini yükseltiyor.. Ayrıca bileşimde yer alan yoğurt; unda eksikliği söz konusu olan esansiyel aminoasitler bakımından tarhanayı zenginleştirmektedir. Besleyici bileşimi yanında, iştah açıcı özelliği ile, bebek ve çocuklara, nekahat dönemindeki hastalarla, halsiz ve zayıf insanlara güç kazandırıcı, iyileştirici ve besleyici olarak da tarhana veriliyor.
SİNDİRİMİ DÜZENLEYİCİ ETKİSİ VAR
• Nem çekme özelliği olmayantarhana , bozulma belirtisi göstermeksizin 1-2 yıl süre ile saklanabilir. Gelenekseltarhana üretiminde, ürün güneş enerjisinden yararlanılarak kurutuluyor. Beslenme ve sağlık açısından çok değerli bir geleneksel ürünümüz olan tarhananın önemi yeterince bilinmiyor. Son yıllarda kadınların aktif iş hayatında rol almasına bağlı olarak hazır gıdalara duyulan gereksinim artmış ve bu hazır gıdalar arasına tarhana da katılmıştır.Bitkisel ve hayvansal hammaddelerin birlikte işlenmesi ile elde edilen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyici özellikleri olan bu ürünümüzün özgün nitelikleri korunmalı. Hijyenik şartlarda üretilen tarhana tüketiminin artması gerekiyor.
Star
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in yazısı
Fermente yani mayalandırılmış ürünler insanoğlunun binlence yıldır
HASTALARDA DOĞAL DOPİNG
Atalarımızın Orta Asya’da yaşadıkları dönemde bulduğu bu
SİNDİRİMİ DÜZENLEYİCİ ETKİSİ VAR
• Nem çekme özelliği olmayan
Star
Tarhana çorbasının faydaları
4/
5
Oleh
Elifce