1.05.2020

Kek pişirmenin püf noktaları

Yeni ve acemilerin bile bu püf noktaları okuyarak kek pişirmenin inceliklerini öğrenebilirler. Kek pişirmenin püf noktalarını öğrenerek en güzel ve nefis kek yapmanız içten bile değil işte sizlere en pratik ve nefis kek pişirmenin püf noktaları.




  • Mutlaka verilen ölçülere sadık kalmalısınız, çok az bile olsa dışına çıkmanız kekinizin tadının bozulmasına sebep olabilir.Un, kabartma tozu ve vanilya gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.Kekini pişireceğiniz kalıbı Ayçiçek yağı ya da zeytinyağı ile yağlamalısınız.Kekinizin hamuruna meyve koyacaksanız hamura bir miktar mısır unu ilave ederseniz meyveler dibe çökmeyecektir.Kekiniz pişerken fırının kapağını hiç açmamalısınız. Klasik bir kekin, hatta tarifini inceleyeceğiniz çoğu kekin en temel malzemelerini tanıyarak başlayalım.
  • Bir kekin olmazsa olmaz malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ gibi temel bir sıvı, kabartma tozu ve tabii ki un. Bu malzemeler elinizin altındaysa yapamayacağınız kek yok sevgili dostlar.

    Taze meyveler, kuru meyveler, vanilya, tereyağı ya da diğer baharatlar işin ikinci planında kalsın bir süreliğine. Unsuz, yağsız, şekersiz kekler hazırlamak da elbette mümkün. Ama temel malzemelerle hazırlanan kekleri yapın, daha sonra diğerlerine geçersiniz.

    Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olsun.

    Şeker olmadan tatlılığını vermek, sıvı yağ, süt gibi bir sıvı olmadan da maddeleri harekete geçirmeye çalışmak olmaz. Un olmadan da kekin kıvamını ilk aşamalarda isteseniz de toparlayamazsınız. Öncelikle kek malzemelerini iyi bilmelisiniz. Bir kekin olmazsa olmazları; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tabii ki de undur.

  •  Soğuk kullanılan malzemeler kekin kabarmasını önler. Bunun için tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır.
     Hamuru hazırlamadan önce kek kalıbını hazırlamalısınız. Çünkü kek hamuru hazır olduğunda bekletmemek gerekiyor.
     Önce kek kalıbını margarinle yağlayın. Kek kabarırken kenarlara tutunabilmesi için fırça yardımıyla margarin değmeyen yerlere yayın. Margarini yaydıktan sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin.



 Kek malzemelerini sırasıyla eklemek çok önemlidir. Çünkü malzemelerin sırası değişirse kekin kıvamı tutmaz.
 Eklenen malzemelerin yavaş ve azar azar eklenmesi de oldukça önemlidir. Böylelikle kek içindeki hava korunduğu için, iyice kabarmış bir kek yapabilirsiniz.
 Tarifte yazan tüm malzemeleri oranlarıyla kullanmalısınız.
 En iyi kek 180 derece fırında pişer! Kek yapmaya başlamadan önce kesinlikle Arçelik Ankastre Fırın'ınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kabaran bir kek yapmada bir diğer önemli madde; şeker ve yumurtayı iyice çırpmak! Şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar çırpmalısınız. Toz şekerin içinde kaybolarak yumurta ile bütünleştiğini görene kadar  Mikser ile çırpmaya devam edin.Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
  • Kuru malzemeleri de ekledikten sonra çırpmayı bırakın, bir kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin.. Hazırlanan kek hamurunu önceden yağlanmış, unlanmış kalıba yavaşça dökün. Çünkü hızlı dökerseniz içinde hava kabarcıkları olur.

  •  Oluşan hava kabarcıklarını azaltmak için tezgaha 3-4 kez vurun.
     Son olarak kekin piştiğini anlamak için kürdan batırın. Kürdan temiz çıkmışsa, kekiniz hazır demektir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder