Anadolu’da uzun yıllardır dut, üzüm, keçiboynuzu gibi meyvelerden yapılan pekmez, meyvelerin kaynatılması ile elde edilen yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Evde de yapılması gayet kolay olan pekmezin özellikle kansızlığa iyi geldiği bilinir. Bunun yanı sıra ülser gibi mide hastalıklarına ve soğuk algınlığına karşı da tedavi edici özelliği vardır. Ayrıca önemli bir enerji kaynağıdır.
Özellikle sabahları aç karnına bir kaşık tükettiğinizde çok daha faydalı olan pekmez tahinle harika bir kahvaltılık olarak da tercih edilebilir.
Siz de mevsiminde aşağıdaki tarifi kullanarak evde dut pekmezi yapabilirsiniz.
Pekmez yapmak için yeterince duttan başka bir malzemeye ise ihtiyacınız yok.
Yapılışı
- 2 kg. dutu bir süzgecin içerisine alarak iyice yıkayın.
- Daha sonra büyük bir tencereye alın ve burada üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin.
- Bu şekilde yaklaşık 40 dakika kaynatın. Dutlar bu şekilde iyice suyunu bırakmalı.
- Daha sonra yine büyük bir tencerenin üzerine süzgecinizi ve onun üzerine de temiz bir tülbent yerleştirin. Dutları buradan tülbentle iyice süzün ve tanelerini sıkın.
- Elde ettiğiniz suyu ocakta koyu bir kıvam alana kadar kaynatın. Doğru kıvama geldiğini pekmezi kaşığa aldığınızda uzamasından anlayabilirsiniz.
- Son olarak pekmezi ocaktan almadan önce yarım limonun suyunu sıkın ve 10 dakika daha kaynatın.
- Ev yapımı pekmezinizi soğuduktan sonra cam kavanozlara alın ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder