Malzeme
1 kg koyun eti
1-2 parça ilikli kemik
100 gr kuyruk yağı
1 su bardağı
pirinç
3 su bardağı su
tarifiErkek koyunun boyun, kürek veya incik kısmından
yarım kg et, ilikli kemikle 1 saat soğuk suda bekletilir.
Etlerin ve
kemiklerin pis kanı gittikten sonra, üzeri dört parmak geçecek şekilde su ilave
edilerek ocağa alınır. Su kaynamaya başladığında 20-25 dakika başında bekleyerek
kemiklerden ve etten çıkan kirli köpükler (kef) kevgir yardımıyla alınır.
(Suyunun berrak ve daha temiz olması için).
Son olarak bir miktar tuz ile
yarım limon sıkılarak suyu içinde kalan son kirli köpükler de alınarak, farklı
bir tencerede çok ince çekilmiş kuyruk yağı, kıkırdak oluncaya kadar kavrulur,
tel süzgeçten geçirilerek pişmekte olan etin üzerine süzdürülüp, ağzı kapatılır.
1-1.5 saat kısık ateşte etlerin pişmesi beklenir. Ayrı bir tencerede kaynayan 3
bardak suyun içine 1 su bardağı pirinç aktarılarak pirinçler, tane tane lapa
olmadan pişirilir.
Pişen pirinçler bir süzgece alınır, soğuk suyla
yıkanır.
Diğer bir tencereye pişmiş olan etin yüzünden 2 kepçe yağ
alınarak, boş olan tencereye konulur. 1 yemek kaşığı pul biber, 2 baş dövülmüş
sarımsak ve hazır olan et suyumuzdan yeteri kadar 20 -25 kepçe tenceremize tel
süzgeç yardımıyla süzdürerek beyranın suyu hazırlanır.
Pişmiş olan et,
sinirlerinden ve yağlarından ayrıştırılarak küçük küçük parçalar halinde
didiklenerek, pirinçle birlikte suya ilave edilir. İsteğe bağlı tuz, limon
ayarlanır, 1 taşım kaynatılır
netten
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder