28.04.2011

en sık yapılan 5 pişirme hatası ve korunma yolları

Acemi bir aşçı için bir mutfak, bir tarif ve çeşitli yemek malzemeleri gerçek bir mayın tarlasına dönüşebilir. İşte en sık yapılan pişirme hataları ve korunma yolları:

1. Tarifi okumamak. Bir yemek sınıfında en sık karşılaşılan soru ‘Şimdi ne yapacağım?’dır, üstelik soranın elleri muhtemelen doludur ve bakışları şaşkın. Cevap ise basittir; tarifinizde ne diyor?  Tarifinizi okuyun: yemekle ne yapacağınıza dair en başından bir fikir sahibi olmanızı ve malzemeleri eksiksiz hazır etmenizi sağlar.


2. Soğuk tava sendromu. Fırında bir kek ya da tavuk yapacaksanız, fırını önceden ısıtmak çok zor değildir. Ama eski tariflerde mutlaka belirtilen bu gereklilik, artık ihmal edilebiliniyor. Siz unutmayın.  Sıcak tavalar iyidir:  tarifinizde aksi belirtilmediği sürece, tavanıza ve eğer ekledi iseniz içindeki yağa yiyecekleri ilave etmeden önce ısınması için süre tanıyın. Sıcaklık her türlü yiyeceğin içinde muhafaza ettiği nemi serbest bırakır. Ama sıcak bir tava, yiyecek etrafında anlık bir kilit yaratacak ve nemi ve lezzetin içeride kalmasını sağlayacaktır. Tavanız yiyecekler eklendiğinde cızırdamalıdır ama fazla ısıtmaktan da kaçının; yağı ve yiyecekleri yakabilir. Ve sakın tavanızın yeterince ısınıp ısınmadığını görmek için içerisinde kızgın yağ olan bir tavaya su damlatmayın!

3. Sabırsızlık. Yemek yapmakta da gerçek hayatta olduğu gibi en basit durumlar en çok problem çıkaranlar olabilir. Genellikle heyecanlı aşçıların huyudur; kızgın tava ya da gril minimal sürelerde yiyeceği pişmeye yeterlidir ve onlar da bu arada sürekli ters yüz ederek kendilerini meşgul göstermeyi bilir. Karıştırıp durmayı kesin!:  Spatulayı, kaşığı, eldivenleri bir kenara bırakın ve pişmekte olan yiyecekten bir adım geri atın. Başından ayrılın demiyoruz, çünkü arada kontrol etmeniz mutlaka gerekecektir ama pişmekte olan ısıyla direk temasa ihtiyaç duya. Siz kurcaladıkça hem süreç uzayacak hem de malzemeniz kendisine has rengi ve şekli kaybedecektir.

4. Tatmamak. Pişirirken yemeğinizi makul bir şekilde tatmak pişirmenin en önemli noktalarından birisidir. Tatmadan pişirilen bir yemek bakmadan yapılan resme benzer. Evet, hepimiz tadını alana kadar yemeği gözlerimizle yemeye başlarız ve bir yiyeceğin sunumu gerçekten önemlidir ama en önemli kısmının lezzeti olduğunu da unutmamak gerekir.

5. Körü körüne tarife inanmak. Başlarken tariflerin yol haritasına benzediğini söylemiştik, sizi doğru yoldan varmak istediğiniz yere ulaştıracak kılavuz… Evet tarif çok iyi bi r şeydir, ama mutfakta iken iyi olan şeyler bile sizin aleyhinizde çalışabilir.  Kafanızı kullanın:  yemek pişirmek her zaman aynı kalan bir bilim değildir ve fırında pişirmediğiniz sürece, tarifiniz ve gerçekçiliğiniz arasındaki dengeyi korumalısınız. Bazen söylenenden az bazen fazla ne kadar pişireceğinize kesinlikle gözleriniz ve damağınız karar vermelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder