Analı kızlı çorba tarifi Malatya usulü tarifi.....
Hamuru için;
- 2 kase ince bulgur
- 2 yemek kaşığı irmik
- 250 gram yağsız iki kez çekilmiş kıyma
- Tuz
- 1 adet yumurta
- Aldığı kadar su
İç harcı için;
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 250 gram yarım yağlı kıyma
- 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- Tuz, pul biber, karabiber
Sosu için;
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Tuz, pul biber, karabiber
Yapılışı
Malatya yöresine özel, zahmetli ama bir o kadar lezzetli bir tarif ve kesinlikle çorba değil.
Bir gün önceden iç harcımızı hazırlamakta fayda var, bunun için yemeklik doğradığımız soğanlarımızı yağla beraber kavurup kıymamızı ekliyoruz. Kıyma suyunu çekince baharatlarını da ekleyip soğuyunca buzdolabına kaldırıyoruz. Bulgurumuzu güzelce yıkayıp yoğurma kabına alıyoruz. Kıymamızı, tuzunu irmiğini ekleyip arada su ekleyerek içli köfte açabileceğimiz kıvama gelene kadar yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz. Hamurumuzun bir kısmı ile hazırladığımız iç harcı kullanarak küçük içli köfteler yapıyoruz (bunlar köftemizin anaları) kalan hamurumuzla küçük yuvarlak köfteler yapıyoruz (bunlar köftemizin kızları) daha sonra geniş bir çorba tenceresine biraz sıvı yağ ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Salçamızı ve baharatlarımızı da ekleyip üstünü geçecek kadar sıcak su ve nohutlarımızı ekliyoruz. Su kaynayınca köftelerimizi özenle suyun içine atıyoruz. Bir iki taşım kaynayınca köftemiz servise hazırdır.
http://www.nefisyemektarifleri.com/
iyi bir site teşekkürler.
YanıtlaSil