30.05.2013

Ekşili köfte tarifi (Sivas)

Sivas'ın yöresel tatlarından Ekşili Köfte tarifi, Mutfağım programında sivasın ekşili köfte tarifi...
Malzemeler:100 gram kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı nohut
1 su bardağı yarma
1 su bardağı mercimek
1 yemek kaşığı un
1 adet soğan
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nane
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı sumak ekşisi
1 litre su
½ limon
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:1 tatlı kaşığı kuru nane

Alternatif:
Köftesi için:
100 gram kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Aşı için:1 su bardağı nohut
1 su bardağı yarma
1 su bardağı mercimek
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı sumak ekşisi
1 litre su
½ limon
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:1 su bardağı bulgur ıslatılır, hafif suyunu çekince 100 gram kıyma, 1 yumurta 1 yemek kaşığı un ve pul biberle yoğurulur. 1 soğan incecik kıyılır ve üzerine sıvı yağ dökülerek kavurulur. Kavrulan soğana 1 yemek kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pul biber serpilir. Bir yemek kaşığı da salça eklenerek soğan kavurulur. Kavrulan soğana birer su bardağı nohut, yarma ve mercimek eklenir ve karıştırılır. Malzemelerin üzerine su koyularak pişirilmeye başlanır. Bir bağ kuru sumak ılık suya koyularak yarım limon sıkılıp bekletilir. Yoğurulan bulgurlu kıymalı hamurdan misket köfteler yuvarlanır ve un serpilmiş tabağa koyulur. Misket köfteler pişen nohut, yarma ve mercimeğe eklenerek pişirilir. Kaynamasına yakın bir bardak sumak suyu dökülerek bir taşım daha kaynatılır. Servis tabağına alınan yemeğin üzerine kuru nane serpilir.


Alıntı: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

1 yorum: