5.04.2012

Gongoş dolması tarifi (Trabzon)

Trabzon'un yöresel tatlarından Gongoş Dolması'nın tarifi
Malzemeler:2 demet karalahana
 
İç harcı için:200 gr  mısır yarması
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı pulbiber
Kekik
Nane
 
Yapılışı:Karalahana yapraklarının sapları kesilir ve kolay sarılması için biraz haşlanıp yumuşatılır. Soğanlar küçük küçük doğranır ve pembeleşene kadar kavrulur. Mısır yarması pembeleşen soğanlara ilave edilir. Biraz daha kavrulduktan sonra pulbiber, nane ve kekik ilave edilip ocaktan alınır. Haşlanan kara lahanaların suyu süzülür ve ortadan ikiye kesilir. Büyük yapraklarla tencerenin zemini kaplanır. Her yaprağın İçine harç yerleştirilir ve sarılarak tencereye dizilir. Dolmaların üzerine biraz tuz ilave edilir ve sıvıyağ gezdirilir. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyulur ve kısık ateşte pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder