Malzemeler
1 tatlı kaşığı kuru maya ya da 20 gram yaş maya
1 çay kaşığı silme tozşeker
Maya için yarım çay bardağı ılık su
10 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Hamur için 1,5 su bardağı su
Üzeri için:
Bir çaydanlık kaynamış su
3 - 4 diş sarmısak
Yarım kilo yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
Böreğin tarifi
Mayanızın üstüne yarım çay bardağı ılık su ve tozşekeri ekleyip karıştırın ve kabarması için karışımı 10 - 15 dakika bekletin.
1 tatlı kaşığı kuru maya ya da 20 gram yaş maya
1 çay kaşığı silme tozşeker
Maya için yarım çay bardağı ılık su
10 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Hamur için 1,5 su bardağı su
Üzeri için:
Bir çaydanlık kaynamış su
3 - 4 diş sarmısak
Yarım kilo yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
Böreğin tarifi
Mayanızın üstüne yarım çay bardağı ılık su ve tozşekeri ekleyip karıştırın ve kabarması için karışımı 10 - 15 dakika bekletin.
Mutfak tezgâhında ya da büyükçe bir kabın içinde un ve tuzu harmanlayın ve mayalı sıvı karışımınızı una ekleyin. 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
Eğer tarifte belirtilen su miktarı yeterli gelmezse istenen kıvamı elde etmek için hamura azar azar su ekleyin.Hamurunuzu nemli bir bezle örterek soğuk olmayan bir alanda kabarması için dinlenmeye bırakın (hamurunuz kendi büyüklüğünün 2 katına ulaşmışsa yeterince kabarmış demektir. Ortamın sıcaklığına göre 15-30 dakika yeterli olacaktır).
Hamurunuz kabardıktan sonra tezgahta kısa bir süre yoğurup hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın ve bezeleri yufka halinde açın. Açtığınız yufkaları sac üzerinde her iki yüzünü çevirerek pişirin. Eğer sacınız yoksa aynı işlemi genişçe bir tavada yapın.
Yufkalar sıcakken yufkayı bir tarafından başlayarak sıkıca sarın. Sardığınız yufkaları enine, bir parmak ara ile kesin. Bu küçük parçaları sırayla bir tepsi içine tepsi dolana kadar dizin. Üstüne kaynar su dökün ve demlenmeye bırakmak için üstünü kapatın.
Demleme işlemi ardından üstüne sarmısaklı yoğurt dökün ve eritilmiş tereyağını da yoğurdun üstünde gezdirip servis edin.
Hamurunuz kabardıktan sonra tezgahta kısa bir süre yoğurup hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın ve bezeleri yufka halinde açın. Açtığınız yufkaları sac üzerinde her iki yüzünü çevirerek pişirin. Eğer sacınız yoksa aynı işlemi genişçe bir tavada yapın.
Yufkalar sıcakken yufkayı bir tarafından başlayarak sıkıca sarın. Sardığınız yufkaları enine, bir parmak ara ile kesin. Bu küçük parçaları sırayla bir tepsi içine tepsi dolana kadar dizin. Üstüne kaynar su dökün ve demlenmeye bırakmak için üstünü kapatın.
Demleme işlemi ardından üstüne sarmısaklı yoğurt dökün ve eritilmiş tereyağını da yoğurdun üstünde gezdirip servis edin.
ilk defa duydum bı yemeği tarif için teşekkürler.
YanıtlaSil