Makarna şişmanlatmaz !Birçok kişi makarnayı çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder. Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır. Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla örneğin mantarlı, domatesli, fesleğenli bir sosla zenginleştirilmiş makarnayı gönül rahatlığı ile yiyebilir.
Besin değeri yüksektir !Makarna hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem
de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren
sağlıklı bir besindir
de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren
sağlıklı bir besindir
Makarna yaratıcılıktır !Makarna özgürlük ve yaratıcılık demektir. Hem pişirmesi hem de yemesi eğlencelidir.
Makarna sofranıza neşe katar !
Makarna Çeşitleri
Makarna Çeşitleri
- Sade makarnalar
- Zenginleştirilmiş makarnalar
- Sebzeli makarnalar (Domatesli, Ispanaklı, Biberli vs.)
- Vitaminli makarnalar
- Yumurtalı makarnalar
- Sütlü makarnalar
- Kepekli makarnalar
- İçi dolu makarnalar (mantı türü)
- Peynirli
- Sebzeli
- Etli
Doğru makarna pişirme önerileri
- Makarnayı pişirmek için geniş ve yüksek kenarlı bir tencere seçin.
- Makarnayı bol suda pişirin (500 gramlık 1 paket makarna için 5 lt su).
- Kaynama suyuna tuz atın.
- Makarna haşlanırken ara sıra karıştırın.
- Paketin üzerinde yazan süreye dikkat edin.
- Makarnayı süzdükten sonra kesinlikle sudan geçirmeyin!
Makarna ve sos kardeşliği Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Her çeşit, şekline, kıvrımlarına göre farklı bir sosla yenilmelidir: Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır. Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir. Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir. Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için
salatalarda da mükemmel sonuç verirler. Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.
salatalarda da mükemmel sonuç verirler. Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.
Makarna hakkında bilmek istediğiniz herşey TMSD (Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği) web sitesinde...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder